קטגוריות
צור קשר
אימפוטנציה | אין אונות
אימפוטנציה, הנקראת גם אין אונות, או ED באנגלית (Erectile dysfunction), היא מצב רפואי נפוץ יחסית, מצב הרלבנטי לגברים רבים בגילאים שונים - נתונים שונים מצביעים על כך שלפחות גבר אחד מכל 10 סובל מבעיות אימפוטנציה. במאמר זה נספק לך מידע מקצועי, איכותי ומקיף לגבי הנושא וכמובן נציין דרכי טיפול מקובלות - בהחלט ניתן לשפר ואף להעלים בעיות אין אונות בעזרת אבחון נכון ויישום הכלים המתאימים.
ההגדרה של אימפוטנציה
אין אונות היא חוסר היכולת להגיע או לשמור על מצב של זקפה באיבר המין הגברי, כך שפעילות מינית מלאה אינה אפשרית. אימפוטנציה היא מצב שונה לעומת מצבים אחרים המפריעים לפעילות מינית גברית, כגון היעדר חשק מיני (ירידה בליבידו) ובעיות בשפיכה והגעה לאורגזמה. גברים הסובלים ממצב זה לא מצליחים להגיע לזקפה או לשמור עליה, אפילו אם החשק המיני שלהם גבוה ויש רצון אמיתי לפעילות מינית.
מצב פיזי של אין אונות עלול בהחלט להוביל לקשיים רגשיים ונפשיים, לגברים רבים צפות ועולות תחושות כעס, אשמה וירידה בביטחון העצמי, אחרים מאבדים עניין בחיי מין ומערכות יחסים רבות נפגעות מכך - כאשר בפועל ישנם טיפולים יעילים רבים וטכניקות אבחון מדויקות.
גורמים לתופעה
הגורמים לתופעת אימפוטנציה אצל גברים מגוונים ומושפעים מגורמי סיכון שונים. הדעה המדעית כיום גורסת כי לכ-70 אחוזים מהמקרים של אימפוטנציה יש גורמים פיזיים ולכ-30 אחוזים גורמים פסיכולוגיים. למרות זאת, פעמים רבות מדובר על שילוב של גורמים פיזיים ופסיכולוגיים.
חשוב לציין כי מרבית הגברים חווים מקרים בודדים של חוסר יכולת להגיע לזקפה או לשמר אותה בשלב כלשהו בחייהם - כתוצאה מעייפות, לחץ, צריכת אלכוהול מוגזמת ועוד.
תרופות וחומרים כימיים - תרופות נוגדות דיכאון וניקוטין הם בין הנפוצים.
הפרעות נוירולוגיות - פציעות בעמוד השדרה או במוח, הפרעות עצביות, שבץ ועוד.
גיל - תופעות של אימפוטנציה נפוצות פי ארבע בגברים מעבר לגיל 60 לעומת גברים צעירים
אחרי טיפולים רפואיים- הקרנות, ניתוח במעי, ניתוח בבלוטת הערמונית או בשלפוחית השתן וכיוצא באלו עשוי לפגוע בעצבים המעורבים בזקפה.
סוכרת - סוכרת פוגעת בזרימת הדם ובהחלט עשויה לגרור הופעת בעיות אין אונות.
טרשת נפוצה (MS) - מחלה ניוונית הפוגעת במערכת העצבים.
יתר לחץ דם
רמות נמוכות של ההורמון טסטוסטרון - הורמון המין הגברי.
אי ספיקת כליות
חרדת ביצוע
לחץ - סטרס
הפרעות נפשיות - דיכאון, סכיזופרניה, שימוש בסמים, חרדה, הפרעת חרדה כללית, הפרעות אישיות ועוד.
באופן כללי, גורמים פסיכולוגיים כגון לחץ וחרדה יותר מאפיינים מטופלים צעירים אשר חוששים מהמגע המיני עצמו, לספק את בת הזוג, חרדת ביצוע, כניסה להריון וכיוצא באלו. ככל שעולים בגיל הגורמים הפיזיים והבריאותיים הופכים למשמעותיים יותר.
גורמי סיכון לאימפוטנציה
גיל מתקדם
מחלות כלי דם
סוכרת
כולסטרול גבוה (LDL)
עישון סיגריות
שימוש בסמים
נטייה לדיכאון או הפרעות פסיכולוגיות / פסיכיאטריות נוספות.
באופן עקרוני, המרכיבים הדרושים להגעה לזקפה ושמירה עליה לכדי פעילות מינית מלאה ומספקת הם מערכת עצבית תקינה, מערכת כלי דם תקינה ובריאה - בעיקר באזור הנקרא corpora cavernosa (רקמה ספוגית באיבר המין), שרירים חלקים בריאים ורקמות חיבור בתוך וסמוך ל-corpora cavernosa, רמות מספיקות של חנקן חמצני (Nitric Oxide) בפין. בעיות אימפוטנציה עשויות להתעורר כאשר אחד או יותר ממרכיבים אלו נמצאים בחסר או שהם פגומים.
טיפולים מקובלים
מומלץ לכל גבר הסובל מבעיות אין אונות לאורך זמן לפנות לאבחון וטיפול במסגרת מרפאה לתפקוד מיני - מרפאה ייעודית המתמחה בתחום ספציפי זה מבחינת טכניקות וכלי אבחון מתקדמים והצעת הטיפול האופטימאלי לפתרון הבעיה. ישנם כמה טיפולים מקובלים לתופעות אימפוטנציה, כאשר בחלק מדובר על טיפול תרופתי, חלק טיפול בגורמים פסיכולוגיים/ חרדתיים, חלק רפואיים ולעיתים יש לשלב בין הפתרונות. האבחון עצמו מצריך כנות מוחלטת בין המטופל לצוות הרפואי.
הטיפול תלוי כמובן בגורם העיקרי או בכמה גורמים להתעוררות בעיות אין אונות אצל המטופל הספציפי, אסטרטגיית הטיפול מותאמת אישית ולכן ניתן להגיע לתוצאות טובות מאוד.
תרופות: בעשור האחרון תרופות אוראליות חדשות יצרו מהפכה של ממש בטיפול באימפוטנציה. בשוק כמה תרופות יעילות ואיכותיות שלמעשה מגבירות את זרימת הדם אל הפין ובכך מאפשרות למטופל להגיע לזקפה ולשמור עליה לאורך זמן רב. תרופות אלו לא עוזרות לכלל המטופלים, יש להם תופעות לוואי והתניות שימוש שאין להתעלם מהן.
טיפול זריקתי (ICI): זה טיפול יעיל לאנשים שהתרופות לטיפול באין אונות אינן עוזרות להם או שאסור להם ליטול אותן. באמצעות הזרקות מעודדים את זרימת הדם אל הפין כך שהמטופל יכול להגיע לזקפה בצורה איכותית.
גלי הלם: זהו טיפול חדשני מאוד, באמצעות שידור גלי הלם - גלי רעד קולי בתדר מסוים - ניתן לשפר את זרימת הדם אל ובתוך הפין וכך לאפשר זקפה.
מכשירי ואקום: משאבות המולבשות על איבר המין ובאמצעות שאיבה מאפשרות לגברים מסוימים הגעה לזקפה.
החדרת תרופות לשופכנים: בדומה לטיפולי הזרקות, ניתן להחדיר תרופות ייעודיות אל השופכנים לקבלת זקפה.
שיפורים באורח החיים: הפסקת עישון, הפחתת לחץ, תזונה, שינה וכיוצא באלו.
טיפולים פסיכולוגיים: במקרים בהם קיימת בעיית אימפוטנציה על רקע פסיכולוגי יש צורך לערב טיפול פסיכולוגי מתאים, כולל ייעוץ אישי וגם ייעוץ זוגי.
איזון הורמונאלי: במקרים בהם מתפתחת אין אונות כתוצאה מחוסר איזון הורמונאלי, ניתן לאזן את המצב בעזרת טסטוסטרון.
לסיכום
בעיות אימפוטנציה (אין אונות / ED) הן נפוצות בקרב גברים רבים, פנייה אל מרפאה לתפקוד מיני מומלצת ובהחלט מאפשרת טיפול נקודתי ואפקטיבי בבעיה ומקורה. כיום ניתן לפתור בעיות אימפוטנציה בצורה מותאמת אישית ומהירה, חשוב לא להזניח את הנושא ולפנות בהקדם לאבחון וטיפול.